Haarsoorten; welke zijn er?

Echt menselijk haar

 

Echt menselijk haar ziet er vaak erg natuurlijk uit. Een voordeel is dat het geverfd, geknipt, geföhnd en gekruld kan worden. Een groot nadeel is de prijs; deze is vaak veel malen hoger dan synthetisch. Daarnaast is het soms iets bewerkelijker in onderhoud.

Evenals synthetisch haar is echt haar niet 'for life'; je zult merken dat het haar op een gegeven moment gaar/op is. Hoe lang een echt haarwerk mee gaat is lastig te zeggen. Dat verschilt per haarsoort (Aziatisch, Braziliaans, Europees), of het flink bewerkt is tijdens de productie van het haarwerk (met chemicaliën), hoe jij er zelf mee omgaat en ook nog van welk merk het is.  

  1. Europees haar: Europees haar staat bekend om zijn fijne textuur en zijdezachte aanraking. Het is afkomstig van mensen van Europese afkomst en wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige pruiken en haarstukken. Het haar is meestal glad en heeft een natuurlijke glans, wat resulteert in een elegante en verfijnde uitstraling. Vanwege de schaarste van Europees haar is het echter vaak stukken duurder dan andere soorten menselijk haar.

  2. Aziatisch haar: Aziatisch haar is doorgaans dikker, steiler en heeft een grotere diameter dan Europees haar. Het is afkomstig van mensen uit Aziatische landen en wordt veel gebruikt voor haarwerken vanwege de beschikbaarheid en betaalbaarheid. Aziatisch haar is ideaal voor het creëren van strakke, gladde kapsels en vereist minder onderhoud dan andere haartypes. 

  3. Indiaas haar: Indiaas haar is populair vanwege zijn veelzijdigheid en kwaliteit. Het haar is doorgaans zacht, licht golvend en heeft een natuurlijke glans. Een groot deel van het Indiase haar is afkomstig van vrouwen die hun haar doneren als onderdeel van hun religieuze tradities. Hierdoor is het beschikbaar in verschillende lengtes en texturen, waardoor het ideaal is voor haarwerken.

  4. Braziliaans haar: Braziliaans haar staat bekend om zijn volheid en veerkracht. Het is meestal dikker en heeft een natuurlijke krul of golving. Braziliaans haar is geliefd bij veel mensen vanwege de veelzijdigheid en het vermogen om goed te reageren op verschillende stylingtechnieken.

  5. Remy-haar: Remy-haar is een hoogwaardige verzamelingsmethode waarbij het haar zorgvuldig wordt gesorteerd om de haarschubben allemaal in dezelfde richting te houden. Hierdoor klit het haar minder en ziet het er natuurlijker uit. Remy-haar wordt vaak gebruikt voor pruiken vanwege de duurzaamheid en het realistische uiterlijk.

Voor wat betreft het onderhoud adviseren wij altijd de producten te gebruiken van het merk van het haarwerk. Daarnaast is het aan te raden een standaard te gebruiken om jouw haarwerk op te laten rusten.

 

Synthetisch haar

Daarnaast is er synthetisch haar. Waar wij vroeger gruwelde van 'synthetisch' en dus plastic haar, is dat nu echt niet meer nodig. Er zijn tegenwoordig waanzinnig mooie synthetische haarwerken. Een voordeel is dat ze goed geprijsd zijn waardoor je minder 'stressvol' kunt omgaan met jouw haarwerk. Daarnaast zijn ze makkelijk in onderhoud, zo uit de doos in model te krijgen, en -indien je een goede kapper kent- ook te knippen, uit te dunnen en zelfs redelijk te 'ontklitten' door te stomen.

Een nadeel is dat de haren niet te verven zijn. Ik zoek daarom altijd een haarwerk dat mijn haarkleur het dichts benaderd of verf het richting de kleur van het haarwerk. Maar onze grootste zorg bij synthetisch haar ligt toch wel bij de 'beruchte glans'. Die is stukken minder erg dan vroeger, neemt met de tijd af en is makkelijk te verhelpen met een goede droogshampoo. Dus dat hoeft  ook geen probleem meer te zijn.

Tot slot de levensduur. Ook hierbij geldt; het is geen stuk voor het leven en het hangt af van hoe intensief je hem gebruikt. 

Er zijn verschillende varianten synthetisch haarwerken;

-gewone synthetische (het goedkoopst),

-een mix van echt haar en synthetisch (iets duurder)

-en hittebestendig synthetisch haar (ook duurder maar 'Hello föhn en krultang!")

Voor wat betreft het onderhoud adviseren wij altijd de producten te gebruiken van het merk van het haarwerk. Daarnaast is het aan te raden een standaard te gebruiken om jouw haarwerk op te laten rusten. Daarnaast wordt er altijd geadviseerd het haarwerk (behalve het hittebestendige) niet bloot te stellen aan hitte.

Op het internet en Youtube zul je echter veel filmpjes vinden waarbij mensen hun haarwerk met enige warmte herstellen van splijten of in model brengen of mensen hun haarwerk knippen. Indien je dat doet dan is dat geheel voor eigen risico. Het feit dat wij het hier vermelden geeft geen garantie in welke vorm dan ook.